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ADMISSIBILITY OF DISCLAIMERS – NEW LESSIONS FROM 

THE EPO TECHNICAL BOARDS OF APPEAL

Last year, the EPO Enlarged Board of Appeal (EBA) handed down its decision 

in case G2/10 relating to the admissibility of disclaimers whose subject matter was 

disclosed as an embodiment (i.e. 'positively disclosed' disclaimers) in the application 

as originally filed.1

The  EBA  ruled  that  an  amendment  to  a  claim  by  the  introduction  of  a 

disclaimer  disclaiming  from it  subject  matter  disclosed  in  the  application  as  filed 

infringes Article  123(2)  EPC if  the subject matter remaining in the claim after the 

introduction  of  the  disclaimer  is  not,  be  it  explicitly  or  implicitly,  directly  and 

unambiguously disclosed in the application as originally filed. 

Determining whether or not that is the case requires an assessment of the 

overall technical circumstances of the individual case under consideration, taking into 

account the nature and extent of the disclosure in the application, the nature and 

extent of the disclaimed subject matter and its relationship with the subject matter  

remaining in the claim after the amendment.  In other words, the examination of the 

admissibility of a disclaimer for compliance with Article 123(2) EPC has to be made 

separately for the disclaimer per se and for the subject matter remaining in the claim. 

Two recent decisions of  EPO Technical Boards of Appeal (TBA) 3.3.08 and 

3.4.03, respectively, shed some light on how such technical assessment with respect 

to the admissibility of a disclaimer is to be performed.

1 Cf.  the newsletter issue of  September 2011 entitled "EPO Enlarged Board of  Appeal Ruling on 
Disclaimer Practice".
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1. Case T1068/07

This is the final decision of the referral resulting in decision G2/10. The subject 

matter  of  the  disputed  application  relates  to  catalytic  DNA molecules  capable  of 

cleaving other nucleic acid sequences or molecules in a site-specific manner. Claim 1 

according to the main request reads:

A  catalytic  DNA  molecule  having  site-specific  endonuclease  activity  

specific  for  a  nucleotide  sequence  defining  a  cleavage  site  in  a  

preselected  substrate  nucleic  acid  sequence,  said  catalytic  molecule  

having first and second substrate binding regions flanking a core region,  

said molecule having the formula: 

5'-(X-R)-GGCTAGCT8ACAACGA-(X)-3'

wherein each X is any nucleotide sequence, 

(X-R) represents said first substrate binding region,

(X) represents said second substrate binding region, […]

with the proviso that  the catalytic  molecule is  not  a molecule in  

which  the  first  and  second  binding  regions  can  bind  through  

complementary base-pairing to a substrate nucleic acid which is

5'-GGAAAAAGUAACUAGAGAUGGAAG-3'. (emphasis added)

The Board noted that the application discloses – supported by experimental 

data – an  in vitro evolution process for generating, selecting and isolating catalytic 

DNA molecules having site-specific endonuclease activity specific for a nucleotide 

sequence defining a cleavage site in a preselected substrate nucleic acid sequence, 

and having first and second binding regions flanking a core region, wherein said first  

and  second  substrate  regions  have  sequences  capable  of  binding  through 

complementary base-pairing to  a first  and a second portion,  respectively,  of  said 

preselected substrate nucleic acid sequence.

In particular, example 5 as well as Figures 8 and 9 of the application disclose a 

particular DNA clone ("10-23") having a substrate binding core region (SEQ ID NO: 

122) as specified in claim 1 of the main request. The substrate nucleic acid sequence 
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(SEQ ID NO: 135) of this clone is identical to the sequence given in the disclaimer of  

claim 1 of the main request.

The Board thus concluded that the subject matter of the disclaimer in claim 1 

of the main request is explicitly disclosed in the application as originally filed.2 The 

decisive question now to be answered is whether the subject matter remaining in 

claim  1  after  introduction  of  the  disclaimer  does  extend  beyond  the  original 

disclosure.

Example 6 of the application was found to be directed to the preparation of 

'universal substrate enzymes' (inter alia based on the sequences of clone "10-23"). 

Here, it is explicitly stated that the sequence of the substrate can be changed without 

loss of catalytic activity, as long as the substrate-binding arms of the enzyme are 

changed in a complementary manner. Finally, the generic core region according to 

claim  1  of  the  main  request  is  shown  to  be  generalizable  with  respect  to  any 

substrate sequence. 

The  Board  held  that  it  is  in  fact  this  very  specific  subject  matter,  namely 

catalytic DNA molecules having the "10-23" core region and exhibiting site-specific 

endonuclease activity specific for any (preselected) substrate nucleotide sequence 

other than the substrate nucleotide sequence SEQ ID NO: 135, which actually remain 

in claim 1 of the main request after the introduction of the disclaimer in this claim.3

Hence, in view of the above, the Board concluded that the criteria set out in  

decision G 2/10 are met by the disclaimer present in claim 1 of the main request and, 

accordingly, that this disclaimer fulfills the requirements of Article 123(2) EPC. 

2. Case T1870/08

This  case  is  interesting  in  that  the  competent  Board  raised  the  question 

whether and, if so, how EBA decision G2/10 which relates to (positively) disclosed 

2 Cf. T1068/07, points 6 to 8 of the reasoning.
3 Cf. T1068/07, points 9 and 10 of the reasoning.
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disclaimers also applies to undisclosed disclaimers as dealt with in previous EBA 

decisions G1/03 and G2/03. The subject  matter  of  the disputed patent  relates to 

superconducting wires. Claim 1 according to the main request reads:

A superconducting wire comprising: 

a tubular sheath member (2); and an oxide superconductor (1) filled in  

said sheath member, 

said sheath member being formed of a material resistant in an oxidizing  

atmosphere to oxidation at the temperature of heat treatment used to  

form said superconducting wire, 

said material being selected from Au, Ag or an alloy thereof and 

when  said  sheath  is  Ag  or  an  alloy  thereof,  said  oxide  

superconductor is not of the K2NiF4 type. (emphasis added)

The Board initially noted that the combination of an oxide superconductor of 

the K2NiF4 type and a sheath made of Ag or an alloy thereof is not disclosed as such 

in the application as filed. The latter feature of claim 1 is therefore regarded to be an 

undisclosed disclaimer. 

However, by means of this disclaimer the claimed subject matter was rendered 

novel over document D1 which represents prior art under Article 54(3) EPC, that is, a 

European patent application ("conflicting application") having an effective date that is 

earlier  but  a  publication date that  is  later  than the effective date of  the disputed 

patent. According to EBA decisions G1/03 and G2/03, a undisclosed disclaimer is 

admissible  inter  alia in  order  to  restore novelty  by delimiting  the  claimed subject 

matter from prior art under Article 54(3) EPC provided that the disclaimer (i) does not 

remove  more  than  is  necessary  to  restore  novelty  and  (ii)  is  not  relevant  for 

assessing inventive step or sufficiency of disclosure.

The Board considered the disclaimer included in claim 1 to comply with the 

criteria defined in decisions G1/03 and G2/03, and thus to be admissible.4

4 Cf. T1870/08, points 4.2 and 4.3 of the reasoning.
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However, the opponent argued that the introduction of the disclaimer into claim 

1 contravened Article 123(2) EPC in view of EBA decision G2/10.

Initially,  the  Board  held  that  the  present  case  relates  to  an  undisclosed 

disclaimer while the case underlying decision G2/10 concerns a disclosed disclaimer. 

Therefore, G2/10 is,  prima facie,  not concerned with the same situation as in the 

present case, so it may be questioned whether that decision is applicable at all to the  

present case. 

The Board went on with a detailed analysis of the reasoning of the EBA in 

decisions G1/03 and G2/03. In particular, it was noted that point 4.7 of this reasoning 

was evidently intended to mean that even if the formal criteria for the allowability of 

an undisclosed disclaimer (cf. headnote 2) are fulfilled an amendment involving such 

undisclosed  disclaimer  would  always  be  admissible  under  Article  123(2)  EPC. 

Accordingly, the subject matter remaining in the claim after the amendment – but not 

the undisclosed disclaimer itself – would need to be examined for its compatibility 

Article  123(2)  EPC.  The disclaimer  does not  form part  of  the  remaining  subject-

matter, in the sense that its technical effects must simply be disregarded when the 

claim is compared with the original teaching in the application as filed.5

The Board considered it unproblematic to read the concepts 'subject matter 

remaining in the claim' and 'subject-matter disclosed in the application as filed' in the 

headnotes of decision  G 2/10 as technical  subject-matter,  i.e.  the features of the 

invention as taught. This also holds true for the concept ‘disclaimed subject-matter'.  

If, on the other hand, decision  G 2/10 had to be read as also applying to a claim 

which has been amended by means of an (admissible) undisclosed disclaimer, as 

apparently suggested by the EBA, then the meaning of 'subject-matter remaining in 

the  claim after  the  introduction  of  the disclaimer'  must  inevitably  change to  legal 

subject-matter in certain instances, namely whenever the effects of the disclaimer are 

examined. That is, one must always keep in mind that the purely legal subject-matter 

of the disclaimer cannot by definition modify the original technical subject-matter.6

5 Cf. T1870/08, points 4.5.4 and 4.5.5 of the reasoning.
6 Cf. T1870/08, points 4.5.12 and 4.5.13 of the reasoning.
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Furthermore, if the disclaimer was undisclosed, it would not find any support in  

the application as originally filed. Having anything undisclosed in a claim may not 

appear  to  comply  with  Article  123(2)  EPC  according  to  its  usual  interpretation. 

However, assuming that this provision only sets up a requirement for the technical 

subject-matter, while at the same time accepting that the disclaimer cannot modify 

the  technical  subject-matter,  then  it  is  not  Article  123(2)  EPC which  is  violated. 

Rather, claims containing (admissible) undisclosed disclaimers are exempted from 

complying with Rule 43(1) EPC, since the claim will contain features which might be 

technical per se, but they will not be those of the invention.7

The Board noted that the test as laid down in decision G2/10 should thus take 

place  after  an  examination  of  the  legal  preconditions  for  admitting  the  use  of 

undisclosed disclaimers according to  G1/03 and after the insertion of the proposed 

disclaimer in  the claim. Only at  this stage,  the examination of  the 'subject-matter 

remaining in the claim' should be made. This procedure is not considered to be in 

any contradiction to the findings of G2/10: the subject-matter remaining in the claim 

'after  the  introduction  of  the  disclaimer'  must  be  examined  (see  headnote  1a  of  

G2/10), while the wording of the decision leaves it open whether the disclaimer per 

se must fulfill the requirements of Article 123(2) EPC or not. Put differently, the test of 

G2/10 can also be used for examining the remaining subject-matter with due regard 

to the fact that the disclaimer is an undisclosed one that,  as such, does not add 

technical subject-matter as a matter of law.8

Applied to the present case, the Board noted that the application documents 

as originally filed disclose that the oxide superconductor may have a perovskite type 

crystal structure in the broad sense. This comprises structures which are not of the 

K2NiF4 type (i.e. the 'subject-matter remaining in the claim'), which was also known 

to  the person skilled in the art  of  superconductor  technology at  the priority  date.  

Furthermore, it is disclosed that the sheath member may contain a material selected 

from the group of: Ag, Au, Pt, Pd, and their alloys. 

7 Cf. T1870/08, point 4.5.15 of the reasoning.
8 Cf. T1870/08, points 4.6.5 and 4.6.6 of the reasoning
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Accordingly,  the  Board  came  to  the  conclusion  that  the  amendment 

introducing the disclaimer into claim 1 of the main request  is  not contrary to  the 

requirements of Article 123(2) EPC, and is allowable in the light of both G1/03 and 

G2/10. 

3. Conclusions

When determining whether a disclaimer constitutes added subject matter and 

thus contravenes Article 123(2) EPC it is not only the particulars of the disclaimer per 

se that need to be examined. Instead, the overriding consideration is whether the 

"remaining" subject matter (i.e. after amendment) is also directly and unambiguously 

disclosed  in  the  application  as  originally  filed.  Rather  than  simply  endorsing  or 

rejecting disclaimers, an assessment of the resulting subject matter is required in 

order to judge whether new subject matter is present.

As  to  (positively)  disclosed  disclaimers,  applicants  thus  have  to  present 

convincing support in the original application documents for the subject matter that 

remains after introducing a disclaimer, rather than simply relying on the previously 

widely accepted argument "if it is disclosed, it can be disclaimed." As to undisclosed 

disclaimers,  it  remains  to  be  seen  whether  there  are  loopholes  in  the  approach 

proposed in decision T1870/08 and whether the conclusions drawn will be confirmed 

by other TBAs

In cases, where it is already conceivable when drafting an application that the 

disclaiming of one or more embodiments of a generic disclosure could, for instance, 

be required for delimiting the claimed subject matter or advantageous for arguing in 

favor of the involvement of an inventive step it appears advisable for applicants to 

include the "disclaimer embodiment" as such (i.e. in negative terms) in the original  

application documents in order to have an appropriate fallback position available, if 

applicable. Keeping in mind the very strict requirements that are applied at the EPO 

with respect to original disclosure such strategic forward planning might be pivotal for 

getting subject matter finally allowed.
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