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SPCs FOR COMBINATION PRODUCTS – 
OPINION OF THE ADVOCATE GENERAL 

 
– ADDENDUM – 

 

On November 24, 2011, the European Court of Justice handed down its 
judgment in the joined cases of Medeva (C-322/10) and Georgetown et al.              
(C-422/10). These cases relate to the interpretation of Article 3 of Regulation 

469/2009/EC, more specifically to the requirements for grant of a supplementary 
protection certificate (SPC) for a partially patented combination product. 

  

 In brief, the questions to be dealt with by the Court are: (1) can a SPC for a 
combination product comprising the active ingredients A+B+C be granted based on a 
marketing authorization (MA) for the combination product A+B+C if the parent patent 

is only directed to a combination product A+B; and (2) can a SPC for a combination 
product A+B be granted if the basic patent is directed to a combination product A+B 
but a MA is for ta combination product A+B+C? 

 
In addressing the first question, the Court noted that it is to be examined 

whether Article 3(a) of the Regulation must be interpreted as precluding the grant of 

a SPC where the active ingredients specified in the application include active 
ingredients not mentioned in the wording of the claims of the basic patent relied on in 
support of such an application. 

 
The Court made reference to Article 5 of the Regulation, which provides that 

any SPC confers the same rights as conferred by the basic patent and is subject to 

the same limitations and the same obligations. From that, it would follows that Article 
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3(a) of the Regulation precludes the grant of a SPC relating to active ingredients 

which are not specified in the wording of the claims of the basic patent. Similarly, if a 
patent claims that a product is composed of two active ingredients but does not make 
any claim in relation to one of those active ingredients individually, a SPC cannot be 

granted on the basis of such a patent for the one active ingredient considered in 
isolation.1 

 

Accordingly, the ECJ held that Article 3(a) of Regulation 469/2009/EC must be 
interpreted as precluding the competent industrial property office of a Member State 
from granting a SPC relating to active ingredients which are not specified in the 

wording of the claims of the basic patent relied on in support of the SPC application.2 
 

In addressing the second question, it is to be examined whether Article 3(b) of 

the Regulation may be interpreted as not precluding the grant of a SPC for a 
combination of active ingredients, corresponding to that specified in the claims of the 
basic patent relied on, where the medicinal product for which the MA is submitted in 

support of the SPC application contains not only that combination of the active 
ingredients but also other active ingredients. 

 
The Court noted that it is apparent from the observations submitted, at present 

innovative medicinal products placed on the market, often consist of combinations of 
active ingredients for multiple therapeutic uses which can be administered to patients 

in a single preparation. 
 
If the holder of a basic patent relating to such an innovative active ingredient 

or combination of active ingredients were to be refused a SPC on the ground that, in 
the commercial version of the medicinal product which places that active ingredient 
or that combination on the market for the first time, the active ingredient or the 

combination coexists in the medicinal product alongside other active ingredients or 
combinations which have other therapeutic purposes and may or may not be 
protected by another basic patent in force, the fundamental objective of Regulation 

                                                
1 Cf. C-322-10, points 25 and 26 of the reasoning. 
2 Cf. C-322-10, headnote 1. 
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469/2009/EC, which is to ensure sufficient protection to encourage pharmaceutical 

research and play a decisive role in the continuing improvement in public health, 
could be undermined. 

 

The holder of such a patent would enjoy only the period of effective protection 
conferred by the patent, which is insufficient to cover the investment put into 
pharmaceutical research, which is why that legislature created a SPC for medicinal 

products designed to make up for that insufficiency. Further, such an approach would 
tend to favor the development of monovalent medicinal products, which may not be 
in the interests of patients or national public health authorities. 

 
In such a situation, the holders of such patents would be forced to develop 

commercially and maintain on the market medicinal products containing only the 

active ingredients specified as such in the basic patent in order to obtain a MA for a 
medicinal product covering precisely those active ingredients which, as such, the 
holder could be certain would confer entitlement to a SPC. It is clear that such an 

outcome cannot be compatible with the fundamental objectives pursued by the SPC 
Regulation. 

 

The requirement in the Regulation that the 'product' must be covered, as a 
medicinal product, by a MA confirms that approach in that that requirement does not 
in itself rule out the possibility that the MA may cover other active ingredients 

contained in such a medicinal product. Moreover, in accordance with Article 4 of the 
Regulation, a SPC is intended to protect the 'product' covered by the MA, not the 
medicinal product as such.3 

 

Hence, the ECJ ruled that Article 3(b) of the Regulation must be interpreted as 
meaning that, provided the other requirements laid down in Article 3 are also met, 

that provision does not preclude the competent industrial property office of a Member 
State from granting a SPC for a combination of two active ingredients, corresponding 
to that specified in the wording of the claims of the basic patent relied on, where the 

medicinal product for which the MA is submitted in support of the application for a 
                                                
3 Cf. C-322-10, points 33 to 37 of the reasoning, and C-422/10, points 27 to 30 of the reasoning. 
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special SPC contains not only that combination of the two active ingredients but also 

other active ingredients.4 
 
Interestingly, in various national decisions on the interpretation of Article 3 of 

the Regulation, the competent authorities have answered the above-referenced 
questions in different ways. For example, some German courts were of the opinion 
that the 'infringement test' should be used to determine whether the product of the 

SPC is covered by the basic patent. Other courts and a number of national patent 
offices (inter alia in the Netherlands) used the 'subject-matter' test for this analysis, 
which is a narrower interpretation of the requirement of Article 3. Still others (some 

British courts) used the 'disclosure' test. If an SPC were requested for a combination 
of compounds, this combination should at least be disclosed somewhere in the 
patent, but not necessarily in the claims. This disparity in interpretation of Article 3 

was one of the reasons for the referrals to the ECJ in the subject cases. 
 
However, the ECJ did not discuss the previously used tests, which leaves the 

phrase used in the present rulings – "specified in the wording of the claims" – open to 
different interpretations. Accordingly, some commentators have already speculated 
on another referral to the ECJ with regard to an interpretation of Article 3 of 

Regulation 469/2009/EC. 

                                                
4 Cf. C-322-10, headnote 2, and C-422/10, headnote. 


