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RECENT RULINGS OF THE

EUROPEAN COURT OF JUSTICE ON SPCs 

In the last few months, the European Court of Justice (ECJ) has handed down 

several  decisions  relating  to  the  grant  and  validity  of  supplementary  protection 

certificates (SPCs; i.e.  patent  term extensions).  Thereof,  the following rulings are 

generally considered to have significant impact on IP strategies in the pharmaceutical 

industry.

1. CASE C-125/10: GRANT OF AN SPC HAVING A NEGATIVE TERM

On 8 December 2011, the ECJ provided its ruling on case C-125/10 (Merck 

Sharp  &  Dohme  Corp.  vs.  Deutsches  Patent-  und  Markenamt)  relating  to  the 

possibility of obtaining a so-called "negative-term" SPC. This case concerns Merck's 

medicament  Januvia  for  the  treatment  of  diabetes  that  comprises  as  active 

pharmaceutical ingredient sitagliptin. Based on an EP patent Merck applied for an 

SPC in Germany. The request was rejected by the German Patent and Trademark 

Office as the period between the filing date of the patent application and the date of  

grant of the first marketing authorization (MA) in the European Community (EU) was 

less than five years, that is, the SPC had a negative term.1 

When Regulation 1768/92/EEC entered into force, a SPC having a negative 

term  was  fruitless  and  thus  generally  not  applied  for.  However,  subsequent 

Regulation 1901/2006/EC concerning medicinal products for pediatric use introduced 

a  six-month  "pediatric"  extension  of  a  granted SPC.  Hence,  in  the  subject  case, 

1 Article 13(1) of Regulation 1768/92/EEC stipulates that the duration of an SPC is the period of time 
that elapses between the filing date of the basic patent application and the grant of the first marketing 
authorization to place the active ingredient on the market in the European Community, subject to a 
reduction of 5 years and a maximum duration of 5 years.
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Merck primarily sought to obtain an SPC with a negative term, so that it would retain  

the  right  to  file  a  subsequent  request  for  an  extension  under  Regulation 

1901/2006/EC.2 On appeal, the German Federal Patent Court referred a question to 

the ECJ in order to clarify this issue.

In his opinion delivered on 9 June 2011, the competent Advocate General 

(AG) Yves Bot held that it should be possible to obtain an SPC when the time period 

between the basic patent application and the date of the first MA in the EU is less 

than 5 years, as it is in the present case. Neither of the two Regulations concerned 

provide only for SPCs having a positive term. 

The AG took the view that it should also be specified at which time point the 

six-month pediatric extension will  commence, even though such question was not 

explicitly referred to the ECJ. Principally, two options could be considered as to when 

the extension should start: (i) at the date determined on the basis of the negative 

term of the SPC, or (ii) the date on which the patent expires (and thus rounding up 

the negative term of the SPC to zero). In the first case, only an SPC with a negative 

term of up to six months could benefit from an extension as the resulting term would 

be positive.  In  the second case,  every proprietor  of  a  patent  with  an SPC could 

benefit from a pediatric extension, regardless of the time it took to obtain the MA.

The ECJ started its considerations with an analysis of the legal framework and 

held that Article 10 of Regulation 1768/92/EEC provides that, where the application 

for an SPC and the product to which it relates, meet the conditions laid down by that  

regulation, the competent authority shall grant the SPC. Neither Article 13 nor any 

other provision of the regulation would suggest the preclusion of the grant of an SPC 

having a negative term.3

Further,  the  aim  of  Regulation  1901/2006/EC,  which  amended,  inter  alia, 

Article 13 of Regulation 1768/92/EEC, could be seen in the grant of a reward for the 

2 Notably, corresponding proceedings resulted in the grant of a "negative term" SPC in Great Britain  
and the Netherlands. In Greece, however, a "zero term" SPC was granted instead as a negative term 
was considered not possible.
3 Cf. C-125/10, points 28 and 30 of the reasoning.
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effort involved in evaluating the pediatric effects of the medicinal product in question,  

by awarding a six-month extension of the SPC to the holder of the basic patent who 

conducted all the research proposed in the pediatric investigation plan (cf. Article 36 

of the Regulation) approved for the medicinal product in question. Article 13(3) of  

Regulation provides for the possibility of such extension.

Thus,  if  an  SPC  application  had  to  be  refused  because  the  calculation 

provided for in Article 13(1) of Regulation 1768/92/EEC resulted in a negative or zero 

duration, the proprietor of the basic patent could not obtain an extension of term, 

even if the pediatric investigation plan was complied with. Such a refusal would be 

liable to adversely impact on the useful effect of Regulation 1901/2006/EC and might 

jeopardize the objectives of that regulation.4

The  ECJ  thus held  that  it  follows  from  both  Regulations  when  read  in 

conjunction that the SPC and the pediatric extension together confer on the holder of  

the basic patent an exclusive right of a maximum duration of 15 years and 6 months 

from the date of the grant of the MA for the medicinal product in question in the EU. 

Accordingly, a pediatric extension is of use if the negative duration of an SPC is not  

more than six months. Therefore, an SPC can be granted where less than five years 

have elapsed between the date of the application for a basic patent and the date of 

the first MA.

Hence, in accordance with the opinion of the AD, the ECJ concluded that the 

grant  of  an  SPC cannot  be  refused by reason only  of  the  fact  that  the  duration 

determined in  accordance with  the  calculation  rules  laid  down in  Article  13(1)  of 

Regulation 1768/92/EEC is not positive.5

As to the question concerning the time at which the pediatric extension of six 

months must begin to run, the ECJ held that, in the case where the period that has 

elapsed between the date on which the application for a basic patent was lodged and 

the date of the first MA in the EU is less than five years, the starting point for that  

4 Cf. C-125/10, point 37 of the reasoning.
5 Cf. C-125/10, points 38-40 of the reasoning.
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extension cannot be established as the expiry date of the basic patent, so that the 

duration of that certificate is be considered to be equal to zero. Such an approach 

would  be  contrary  to  Article  13(1)  of  Regulation  1768/92/EEC,  in  so  far  as  that 

provision  provides that  the  duration  of  an  SPC corresponds  to  the  period  which 

elapsed between the date on which the application for the basic patent was lodged 

and the date of the first MA in the EU, reduced by a period of five years. 

Therefore, where the duration of an SPC is negative, it cannot be rounded to 

zero. The period of the pediatric extension provided for by Regulation 1901/2006/EC 

starts to run from the date determined by deducting from the patent expiry date the 

difference between five years and the duration of the period which elapsed between 

lodging the patent application and obtaining the first MA.6

Accordingly, the ECJ ruled:

Article 13 of Regulation 1768/92/EEC, read in conjunction with Article 36 of  

Regulation 1901/2006/EC, must be interpreted as meaning that medicinal products  

can be the object of the grant of an SPC where the period that has elapsed between  

the date of lodging the basic patent application and the first MA in the EU is less than  

five years. In such a case, the period of the pediatric extension provided for by the  

latter regulation starts to run from the date determined by deducting from the patent  

expiry date the difference between five years and the duration of the period which  

elapsed between the lodging of the patent application and the grant of the first MA.7

6 Cf. C-125/10, points 41 and 42 of the reasoning. In the present case: the SPC has a protection 
period of minus three months and 14 days: Adding the paediatric extension of 6 months would result in 
an additional protection period of 2 months and 16 days after expiry of the basic patent
7 Cf. C-125/10, headnote.
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2. CASES C-195/09 AND C-427/09: VALIDITY OF AN SPC FOR A PRODUCT 

LAUNCHED ON THE MARKET BEFORE OBTAINING A MA

On 28 July 2011, the ECJ provided its rulings on parallel cases C-195/09, 

(Synthon BV vs. Merz Pharma GmbH & Co KG) and C-427/09 (Generics (UK) 

Ltd. vs. Synaptech Inc.) concerning the validity of a SPC for products that were 

first placed on the EU market before a MA was obtained.

Case C-195/09 relates to the validity of an SPC for the active ingredient 

memantine. Although Merz already commercialized memantine since 1976 for 

the treatment of Parkinson's disease, it was able to obtain a second medical 

use EP patent for the treatment of Alzheimer's disease, which expired in 2009. 

In May 2002, Merz was granted by the EMA, a series of MAs for memantine in the 

treatment of Alzheimer's disease. At this time, the previous German and Luxembourg 

MAs  granted  for  the  treatment  of  Parkinson's  disease under  national  law  and 

without going through the administrative procedure laid down in Council  Directive 

65/65/EEC (i.e. the provision of safety and efficacy assessments) were withdrawn. In 

November 2002, Merz applied for an SPC in Great Britain citing the 2002 MA as the 

first  authorization  to  place  the  product  on  the  market.  In  revocation  proceedings 

initiated by Synthon before the UK High Court of Justice, a referral to the ECJ was 

placed whether such national MAs must be taken into account in determining the 

validity and term of an SPC. 

Related issues arose in case C-427/09. The active ingredient galantamine 

received its first MA under national law in Austria in 1963 (and shortly afterwards 

another one in Germany) for the treatment of polio. Synaptech obtained a European 

patent  claiming the use of  galantamine for  the  treatment  of  Alzheimer's  disease, 

which expired in 2007. In March 2000, MAs were granted under EU legislation in  

Sweden and in  Great  Britain.  In  December 2000,  Synaptech applied for an SPC 

listing  these  MAs  as  first  authorization  to  place  the  product  on  the  EU  market. 

Generics  brought  an  action  for  its  revocation  in  Great  Britain.  Similar  questions 

relating to the concept of "first authorization to place a product on the market" were 

referred to the ECJ.
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In  his  opinion  dated  31  March  2011,  the  competent AG  Paolo  Mengozzi 

reformulated those referred questions to in essence ask whether by virtue of Article 2 

of  Regulation  1768/92/EEC8 products  for  which  a  MA under  Directive 65/65 was 

granted after those products had first been placed on the market fall within the scope 

of the regulation. For the AG, it was within the objective of the Regulation to limit the  

extent to which the duration of the patent right is eroded as a result of the need to go  

through the regulatory authorization procedure which, by delaying the placing of the 

product  on  the  market,  defers  the  point  at  which  the  patent  can  begin  to  be 

commercially exploited. The AG did not consider it compatible with the objectives of 

the Regulation to extend the protection provided under the SPC to products which 

were already present  on the EU market  on a different  basis  before the MA was 

obtained in accordance with Directive 65/65/EEC. 

In the present rulings, the ECJ adopted the opinion of the AG and held:

Article  2  of  Regulation  1768/92/EEC must  be  interpreted  as  meaning  that  

products, such as those at issue in the respective proceedings giving rise to these  

judgments, which had been placed on the market in the Community as a medicinal  

product  for  human  use  before  obtaining  a  MA  in  accordance  with  Directive  

65/65/EEC, and, in particular, without undergoing safety and efficacy testing, were  

not within the scope of Regulation 1768/92/EEC and thus could not be the subject of  

SPCs.9

The ECJ further pointed out that this Regulation seeks, through the creation of 

an SPC for a medicinal product, to compensate for the fact that the period of effective 

protection under the basic patent covering such medicinal product is insufficient to 

cover the investment put into the research, given the period that elapses between the 

filing  of  an  application  for  a  patent  for  a  new  medicinal  product  and  obtaining 

authorization to place that product on the market.

8 This provision stipulates that "any product protected by a patent in the territory of a Member State  
and  subject,  prior  to  being  placed  on  the  market  as  a  medicinal  product,  to  an  administrative 
authorisation procedure as laid down in [...] Directive 65/65 [...] may, under the terms and conditions 
provided for in this regulation, be the subject of a certificate."
9 Cf. C-195/09, points 40-44 of the reasoning and headnote 1; C-427/09, point 33 of the reasoning and 
headnote.
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It would be contrary to that objective of offsetting the time taken to obtain a MA 

–  which  requires  long  and  demanding  testing  of  the  safety  and  efficacy  of  the 

medicinal  product  concerned  –  if  an  SPC,  which  amounts  to  an  extension  of 

exclusivity, could be granted for a product which has already been sold on the EU 

market  before  being  subject  to  an  administrative  authorization  procedure  as  laid 

down in Directive 65/65/EEC, including safety and efficacy testing.

Hence, in the subject cases, the respective products were not within the scope 

of  Regulation  1768/92/EEC,  as  the  relevant  first  MAs  claimed  were  not  the 

authorization under the EU legislative but earlier national Mas. Accordingly, these 

products shall not be subject of an SPC.

In case C-195/09 the ECJ was also asked whether  an SPC granted for a 

product outside the scope of Regulation 1768/92/EEC, as that scope is defined by 

Article 2 thereof, is invalid.

The ECJ noted that the grounds on which an SPC is invalid are set out in 

Article 15 of the Regulation. Infringement of Article 2 is not included among those 

grounds.  By contrast,  under  Article  15(1)(a)  of  the Regulation,  the  SPC is  to  be 

invalidated if it was granted contrary to the provisions of Article 3. The concept of 

'product'  in  Article  3  refers  necessarily  to  a  product  within  the  scope  of  that 

regulation,  as  defined  in  Article  2  thereof.  Consequently,  issuing  an  SPC  for  a 

product outside the scope of that regulation disregards the meaning of 'product'.10

Hence, the ECJ held:

An SPC granted for a product outside the scope of Regulation 1768/92 is  

invalid.11

10 Cf. C-195/09, points 53-56 of the reasoning.
11 Cf. C-195/09, points 57 of the reasoning and headnote 2.
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